DE POST Lokeren

Totaalrenovatie van het voormalig postgebouw met aandacht voor de architectuur en erfgoedwaarde.

De opdracht behelst de renovatie en herinrichting van het gebouw, inclusief de binneninrichting (kasten, mobiele rekken, onthaalbalie, noodzakelijk meubilair, enz…). Doel hierbij is niet enkel dat het een praktisch gebouw wordt maar ook aantrekkelijk voor zowel de gehuisveste diensten als de bezoekende burger. Het straalt zowel van buiten als binnenin uit waar de Stad Lokeren voor staat.

Op de benedenverdieping zullen minstens de dienst Toerisme en het archief worden ondergebracht. De resterende ruimte van het zal benut worden voor het inrichten van vergader- expo- en ontmoetingsruimtes. Belangrijk is dat de gemeenteraad hier maandelijks zal samenkomen en hiertoe de nodige voorzieningen getroffen dienen te worden. Daarnaast moeten ook diverse andere ceremoniële samenkomsten of het ontvangen van groepen mogelijk zijn. De ruimtes dienen bijgevolg multifunctioneel ingericht te worden.

 

Opdrachtgever

Stad Lokeren

Locatie

Lokeren

Fase

Voorontwerp

Team

Anouk Decavele
Evelien D'hooghe
Thibault Florin
Peter De Smet
Frédéric Rosier
Lore Vandamme
Caroline Van Boven
Maarten Van Landeghem

Stabiliteit

Studiebureau Riessauw

Technieken

Ingenieursbureau STir

Zicht op de nieuwe inkom langs de Durmelaan

Zicht vanuit het Prinses Josephine Charlotte Park op het postgebouw met het achterliggend nieuw volume

Back to the roots, creatie van licht en het optrekken van een bescheiden volume op het gecreëerd binnenplein van het postgebouw

We willen opnieuw licht en ruimte creëren op de site. Hiervoor grijpen we terug naar de oorsprong, de originele plannen uit 1906 en stellen we voor om het binnengebied, dat sinds 1978 volgebouwd is, te strippen. Door het ontpitten van de binnenkoer ontstaat een binnenplein dat als verlengde kan dienen voor de polyvalente ruimte en een uitstekende verbinding vormt tussen het historisch Postgebouw en de nieuwe invulling op het binnenplein.

Verschillende toegangen tot verschillende functies

We hebben het gebouw opgevat om niet enkel van ma-vrij en van 9-17h functioneel te zijn, maar bijna 24/7 operationeel te zijn, op verschillende locaties binnen en buiten het gebouw. Daarom hebben we 4 ingangen gecreëerd: de publieke hoofdingang bevindt zich aan de kant van de markt. Via de 2 deuren langs de Durmelaan krijg je toegang tot de polyvalente zaal / het onthaal voor watertoerisme en de vergaderruimtes / binnengebied / co-working space. De oude poort aan de Durmelaan wordt vervangen door glazen stalen schrijnwerk en dient om het nieuw volume en het binnenplein te bereiken. Dit wordt de vierde ingang.

Isometrie nieuw volume in binnengebied

Nieuw volume op binnenplein

We willen het Postgebouw in ere herstellen en het ontdoen van de toevoegingen uit 1978. We hebben gezocht naar opportuniteiten die ontstonden door het nieuw verworven open binnengebied, in dialoog met de omgeving rond het Postgebouw. Aangezien we heel wat licht toegevoegd hebben aan de multifunctionele ruimte op 0-niveau, door het gebruik van grote glaspartijen in dak en wanden, lijkt het ons vanzelfsprekend om op het gelijkvloers van het nieuw volume ook een open karakter te creëren met grote glaspartijen. Zo kan deze multifunctionele nieuwe ruimte voor verschillende doeleinden samen gebruikt worden met de polyvalente ruimte van het Postgebouw zelf en het terras op het binnengebied.

Met het materiaalgebruik van de gevel van het nieuw volume wordt aansluiting gezocht met de witte natuursteen van het Postgebouw. Op deze manier stelt het nieuw volume zich nederig op ten opzichte van het hoofdvolume.

De multi-inzetbaarheid van de stadhuiskamer

Hoewel niet expliciet gevraagd in het bestek, leek het ons wegens de versmelting van de verschillende functies op de site zeker aangewezen om een locatie te creëren die open is, multi-inzetbaar en fungeert als centrale onmoetingsplek, zowel in de stad als binnen het gebouwencomplex. We creëren in DE POST een gemoedelijke stadshuiskamer. 

Hier kunnen mensen een praatje maken, verpozen in de zetel met tijdschrift of een boek even wat mailtjes checken, samen iets drinken en gebak delen terwijl de kinderen op ontdekking gaan… Misschien kan je hier ook grasduinen in het digitaal archief? Vertoeven, consumeren, kopen en inspireren vloeien hier dus in elkaar over. 

Zicht op de stadhuiskamer

Toeristische hub

Het toeristisch infopunt van Lokeren willen we graag een dynamisch karakter meegeven. Op een actieve en plezante manier maken mensen kennis met de Lokerse troeven.

Wat valt er allemaal te beleven in Lokeren? Dat verscheiden aanbod delen we op in grote ‘interactieve eilanden’ of ‘belevingsmodules’. Die zullen bezoekers prikkelen om meer te leren, te ontdekken, op stap te gaan. Intuïtieve multimedia zijn immers een middel om inhouden op een gevarieerde en interactieve manier te brengen.