Devoskoer – van vervallen arbeidershuizen tot karaktervolle woonsite

De twaalf zwaar vervallen arbeiderswoningen van de Devoskoer in het oude stationskwartier van Ronse krijgen weldra een nieuw leven als functioneel, aantrekkelijk en veilig ingerichte wooneenheden in een karaktervolle woonsite. In 2021 neemt architectenbureau Bressers de moeilijke taak op zich om het beschermde 19de-eeuwse beluik te restaureren.

Tijdens de restauratie zal de traditionele ruimte-indeling van de arbeiderswoningen zo goed mogelijk bewaard blijven. De woningen – die allemaal relatief klein zijn – werden steevast opgebouwd volgens een vast patroon. Op het gelijkvloers bevinden zich twee kleine ruimtes met achteraan een koertje. Ook op de eerste verdieping vinden we deze  tweekamerindeling terug. Onder het zadeldak ligt nu een kleine zolder.

Opdrachtgever

Bouwmaatschappij Ronse

Locatie

Ronse

Fase

In aanbesteding

Team

Laure Cornillie
Helena Vanderstraeten
Kaurie Vleugels
Maarten Van Landeghem

Stabiliteit

Studiebureau Riessauw

Technieken

STir

Bij het ontwerp voor de nieuwe indeling van de woningen is gestreefd naar het creeeren van leefruimtes met aandacht voor voldoende daglicht, functioneel gebruik van alle ruimtes om een zo aangenaam leefkwaliteit te bekomen aangepast aan de hedendaagse normen.

Voor de 6 woningen aan de noordwestzijde, die gelegen zijn langs een 5,5 meter hoge muur aan de achtergevels, wordt voorzien om de leefruimte en de keuken op de eerste verdieping in te planten, terwijl het gelijkvloers plaats zal bieden aan een bureau of bergruimte en een slaapkamer met badkamer ter hoogte van de dichtgebouwde koertje. Het dak van de badkamer zal hierbij ingericht worden tot priveterras op de eerste verdieping wat  de leefruimte optisch zal vergroten en meer daglicht zal binnen brengen.

De 5 woningen aan de zuidoostelijke worden ingericht met een keuken en leefruimte op het gelijkvloers en een (of twee) of slaapkamer(s) en badkamer op de eerste verdieping. Hier is aan de achtergevels een lage tuinmuur voorzien met de geburen zodanig hier de achterkoertjes van deze woningen als licht priveterras ingericht wordt, aansluitend op de leefruimte.

Bij de restauratie wordt aandacht gegeven aan de vakkundige herstelling van de historische gevels aan de zijde van de binnenkoer en de achtergevels van de woningen aan de noordwestzijde om deze terug in hun oorspronkelijke vormgeving terug te brengen. De achtergevels van de andere 5 woningen aan de zuidoostelijke zijde worden omwille van hun slechte staat volledig heropgebouwd met een hedendaags uitzicht, die aansluit bij de karaktervolle bestaande gevels.

De binnenkoer wordt volledig opnieuw aangelegd. Het wordt een aangename verblijfsplaats met enerzijds privéterrassen voor de woningen, en anderszijds de mogelijkheid tot samenzitten in het midden van de koer. Door het gebruik van plaveien behoudt de koer het historische uitzicht, en door de aanplanting van voldoende groen krijgt de koer een uniek en fris uitzicht.

Architecturale samenhang

De sobere en verfijnde gevelontwerpen van de arbeidershuizen maken van de Devoskoer een uniek beluik. Ze dienen dan ook zo goed mogelijk bewaard te blijven. Om de oorspronkelijke architecturale samenhang tussen de gevels, die door het verval van de huizen hier en daar verstoord is, opnieuw duidelijk zichtbaar te maken, zullen de topgevels met respect voor het originele materiaal gerestaureerd worden en de gevelschema’s en ritmering verbeterd.