De site is gelegen op de steile oosthelling van de Blandijnberg in Gent. De familie Donny stichtte er rond 1860 de ‘Brasserie et Glacière du Petit Chateau d’Emaüs”, een brouwerij/waterfabriek en later ook een limonadefabriek. Het natuurijs voor de brouwerij werd aangevoerd uit Scandinavië. Op de kaai werd het ijs in karren geladen en via de ondergrondse tunnel richting de hijstoren gebracht. De blokken werden vervolgens naar boven gehesen en in de cilindervormige ijskelders getakeld. Door de opkomst van kunstijsfabrieken en koelkasten raakten de ijsreservoirs in onbruik. De limonadefabriek bleef echter voortbestaan tot aan de dood van de laatste eigenaar-uitbater, Jean Cobbaert, in 1957 wat meteen ook de start van de teloorgang van het bedrijf en de verkommering van de gebouwen betekende. De ondergrondse tunnel bleef tot vandaag behouden, alsook een deel van de zijdelingse kelders; hetzij in erbarmelijke staat.
De site die boven de tunnel en zijkelders gelegen is heeft nood aan een vereenvoudigde circulatie. De huidige circulatie heeft geen samenhang en volgt geen natuurlijke looplijnen waardoor er shortcuts ontstaan. De leesbaarheid van de geschiedenis van het binnengebied is tevens verloren gegaan. De site heeft verschillende functies op ongelukkige locaties wat aangeeft dat de site op dit moment als weinig waardevol wordt ervaren en bijgevolg ingericht.