Een duidelijke organisatie, een goede leesbaarheid en een overzichtelijke aaneenschakeling van verschillende functies was erg belangrijk tijdens het ontwerpen van deze opdracht. Er is m.a.w. voornamelijk gefocust op een rustige en functionele indeling met oog voor materialisatie om een sobere uitstraling te bekomen. Dit is niet alleen belangrijk teneinde de kinderen een rustgevende omgeving aan te bieden maar is ook noodzakelijk teneinde te komen tot een structureel eenvoudig opgebouwd gebouw met minder complexe details.
Om dynamiek in het gebouw te krijgen is er gespeeld met verschillende hoogtes in het volume. Uiteraard is dit gekoppeld aan de functionaliteit van de verschillende interne functies. Binnen het masterplan en rekening houdend met de containerklassen, die in gebruik blijven tijdens de werken, lag de oriëntatie van het gebouw al sterk vast. De leefruimtes zijn voornamelijk zuidoost georiënteerd, aansluitend op de buitenspeelruimte. Om het probleem van oververhitting te vermijden worden naast de luifels nog extra elektrisch bediende screens voorzien.
Overal is er voldoende ruimte voorzien, dit is voornamelijk functioneel en laat rolstoelgebruikers en passerende kinderwagens toe. Er wordt ook een rolstoeltoegankelijke lift voorzien zowel ifv personenvervoer als voor transport van materiaal (kuiskar, ….). Aan de circulatieruimten probeerden wij een meerwaarde te geven en op te waarderen tot ‘ontvangstruimte’ en ‘ontmoetingsplaats’ voor ouders, die hun kinderen brengen of ophalen. In de gang van de ontvangstruimte naar de leefruimten worden kapstokjes, bankjes en persoonlijke kastjes voor elk kindje met een uitnodigende sfeer geïntegreerd in het ontwerp.