Ontwerp en uitvoering van kinderdagverblijf De Boekenmolen in Zwijnaarde

Een duidelijke organisatie, een goede leesbaarheid en een overzichtelijke aaneenschakeling van verschillende functies was erg belangrijk tijdens het ontwerpen van deze opdracht. Er is m.a.w. voornamelijk gefocust op een rustige en functionele indeling met oog voor materialisatie om een sobere uitstraling te bekomen. Dit is niet alleen belangrijk teneinde de kinderen een rustgevende omgeving aan te bieden maar is ook noodzakelijk teneinde te komen tot een structureel eenvoudig opgebouwd gebouw met minder complexe details.

Om dynamiek in het gebouw te krijgen is er gespeeld met verschillende hoogtes in het volume. Uiteraard is dit gekoppeld aan de functionaliteit van de verschillende interne functies. Binnen het masterplan en rekening houdend met de containerklassen, die in gebruik blijven tijdens de werken, lag de oriëntatie van het gebouw al sterk vast. De leefruimtes zijn voornamelijk zuidoost georiënteerd, aansluitend op de buitenspeelruimte. Om het probleem van oververhitting te vermijden worden naast de luifels nog extra elektrisch bediende screens voorzien.

Overal is er voldoende ruimte voorzien, dit is voornamelijk functioneel en laat rolstoelgebruikers en passerende kinderwagens toe. Er wordt ook een rolstoeltoegankelijke lift voorzien zowel ifv personenvervoer als voor transport van materiaal (kuiskar, ….). Aan de circulatieruimten probeerden wij een meerwaarde te geven en op te waarderen tot ‘ontvangstruimte’ en ‘ontmoetingsplaats’ voor ouders, die hun kinderen brengen of ophalen. In de gang van de ontvangstruimte naar de leefruimten worden kapstokjes, bankjes en persoonlijke kastjes voor elk kindje met een uitnodigende sfeer geïntegreerd in het ontwerp.

Opdrachtgever

Stad Gent

Locatie

Zwijnaarde

Fase

Voorontwerp

Team

Peter De Smet
Evelien D’hooghe
Min Tielemans
Lore Vandamme
Kaurie Vleugels
(Tracy Davidson)

Eerste ontwerpvoorstel - zicht op de leefruimte

Eerste ontwerpvoorstel - zicht op de hal

De toegang tot het gebouw is gelegen aan de zijde van het plein waar vlakbij kiss & ride zone wordt voorzien. Het inkomsas grenst aan het directielokaal en de berging voor de kinderwagens en de autostoeltjes. Vanuit het directielokaal is er een visuele controle mogelijk van wie het kinderdagverblijf verlaat en betreedt door middel van een binnenraam. De berging voor de kinderwagens en de autostoeltjes is strategisch aan de inkom voorzien.

Schuifdeuren tussen beide leefruimtes kunnen naargelang de situatie worden open- of dichtgeschoven. In open toestand ontstaat één polyvalente ruimte. Door middel van een doordachte materialisatie willen we een rustige en aangename uitstraling geven aan het gebouw en de binnenruimtes. Doorheen het ganse gebouw werd met deze materialen en kleuren gewerkt om zo een eenheid en rust te behouden.

Definitief ontwerp - zicht op de buitengevel

Definitief ontwerp - zicht op de leefruimte

Definitief ontwerp - zicht op de hal