Renovatie en uitbreiding van een vierkantshoeve in Opbrakel

De te verbouwen vierkantshoeve werd vermoedelijk in 1795 gebouwd en in de derde kwart van de 19e eeuw veranderd tot zijn huidige configuratie. De hoeve is gelegen in Opbrakel en is deel van de bescherming van het cultuurhistorisch landschap Hayesbos en Verrebeekvallei. De vallei van de Verrebeke is reeds op 18de eeuwse kaarten herkenbaar als kleinschalige vallei gekenmerkt door de gevarieerde aanwezigheid van houtige beplantingen met erfgoedwaarde langs de beek en op perceelgrenzen.

De eigenaars hebben een groot gezin. De vraag naar flexibiliteit tussen open en gesloten leefruimtes was dan ook groot. Op het gelijkvloers van het woonhuis plaatsen we een centraal meubel dat de verschillende ruimtes van elkaar scheidt. Dit meubel fungeert als een vestiaire en toilet voor de inkomhal, een keukenkast voor de keuken en als tv-meubel met boekenkast voor de living. In dit centraal element worden er schuifdeuren ingewerkt die de verschillende ruimtes rondom het meubel kunnen afsluiten. Met deze ingreep kan het gelijkvloers zowel een open grondplan hebben als ingedeeld worden in verschillende afgesloten ruimtes. Het bestaande houten dakgebinte was te mooi om alleen zichtbaar te laten op de bovenste verdieping waardoor er werd gekozen om een deel van de verdiepingsvloer weg te breken om zo zicht te krijgen vanuit de leefruimte op het oorspronkelijke dakgebinte. Door de toevoeging van een uitbreiding,  samen met het plaatsen van nieuwe en grotere ramen, verandert deze donkere en compacte woning naar een aangename leefomgeving die heden en verleden samenbrengt en zicht biedt op het prachtig cultuurhistorisch landschap waarin het is gelegen. Door de locatie, die erg in trek is bij is fietsers en wandelaars, voorzien de eigenaars ook vakantiewoningen in de stallen. Het interieur wordt een mix van authentieke elementen en het gewenste comfort.

Opdrachtgever

Privé

Locatie

Opbrakel

Fase

Voorontwerp

Team

Joke Deckers
Peter De Smet
Caroline Van Boven