Restauratie en realisatie van een woonproject en op de site van de voormalige Liberale Kring te Ninove

Het project kenmerkt zich door de symbiose tussen restauratie en nieuwbouw. De verkrotte staat en het duidelijke programma van eisen vroegen om een doorgedreven aanpak. Met het grootste respect voor de oorspronkelijke architectuurtaal werd het gebouw nieuw leven ingeblazen.

Opdrachtgever

SOLVA (intergemeentelijk samenwerkingsverband voor ruimtelijke ordening en socio-economische expansie)

Locatie

Ninove

Fase

Opgeleverd

Budget

2.076.950,20 EUR (excl. BTW)

Team

Laure Cornillie
Helena Vanderstraeten
Valkenborgh Wouter

Stabiliteit

Tecclem

Technieken

STir

Een magistrale balzaal verrees uit de restauratie en werd voorzien van alle hedendaagse technieken. Alle functies (sanitair, keuken, bergruimte, techniekenberging …)  gekoppeld aan de goede werking van deze polyvalente ruimte werden in de halfverzonken kelderverdieping ondergebracht. Naast de balzaal werden ook het dak en de gevels gerestaureerd en voorzien van nieuw buitenschrijnwerk. De monumentale trappenpartij bleek niet meer te redden en moest integraal vernieuwd worden. Hiernaast werd een glazen nieuwbouw volume voorzien waarin de lift alle niveaus ontsluit.

De voorgevel grenst aan de Dreefstraat en verrijkt het straatbeeld met statige 19de-eeuwse grandeur.  Aan de achterzijde van het gebouw werd een inspirerende en belevingsvolle buitenruimte gecreëerd. Aan de overzijde, grenzend aan de Vestbarm werd het leegstaand gebouw gesloopt. In een eerdere ontwerpfase werd hier een appartementsgebouw geconcipieerd. Dit bleef echter enkel op papier bestaan en werd op heden niet gerealiseerd.