Villa in Wielsbeke

Door de bouwheer werd ons de vraag gesteld een ruime woning te ontwerpen voor zijn gezin (4 personen). De vraag van de opdrachtgever was om een ontwerp te maken waarbij enerzijds totale privacy en veiligheid gegarandeerd werd en die anderzijds licht en open was.

Om beide schijnbaar tegenstrijdige vereisten met elkaar te combineren werd een concept uitgewerkt dat introvert en extravert kon verenigen. De buitenschillen van het gebouw werden ten opzichte van elkaar verschoven zodat verschillende gradaties van lichten, zichten en privacy werden bekomen afhankelijk van de plaats waar men zich in de woning bevond. Om bijkomend licht binnen te trekken in het hart van de woning en tot in de kelder werden ook meerdere patio’s geconcipieerd. In de binnenpatio’s werd ook groen voorzien dat een eindpunt kon vormen van de zichtassen die door de woning liepen.

Opdrachtgever

Privé

Locatie

Wielsbeke

Fase

Ontwerp (stopgezet)

Budget

1.000.000,00 € (excl. BTW)

Team

Thibault Florin
Frédéric Rosier

Men betreedt de woning via een eerste buitenpatio die toch groen binnen trekt in de woning, maar deze wel afsluit van de drukkere steenweg aan de voorzijde van de woning. Eens binnen heeft men een zichtas die centraal door de woning loopt, in het verlengde van het zwembad ligt en uitzicht geeft op de prachtige tuin. Aan de linkerzijde van de woning liggen de meer publieke vertrekken zoals leef- en eetruimte met in de meest oostelijke hoek de keuken die in de ochtend het meeste licht trek. Aan de rechterkant van de woning liggen de private vertrekken met de slaap- en badkamers.

Grondplan gelijkvloerse verdieping - ontwerpvoorstel 1

Grondplan gelijkvloerse verdieping - ontwerpvoorstel 2