Villa in Wielsbeke

Door de bouwheer werd ons de vraag gesteld een ruime woning te ontwerpen voor zijn gezin (4 personen) die enerzijds totale privacy en veiligheid garandeerde, maar anderzijds ook licht en open was en optimaal gebruik maakte van zichten op het grote bouwperceel.

Om beide schijnbaar tegenstrijdige vereisten met elkaar te combineren werd een concept uitgewerkt dat introvert en extravert kon verenigen. De buitenschil van het gebouw werd ten opzichte van elkaar verschoven zodat verschillende gradaties van lichten, zichten en privacy werden bekomen afhankelijk van de plaats waar men zicht in de woning bevond. Om bijkomend licht binnen te trekken in het hart van de woning en tot in de kelder werden ook meerdere patio’s ingebracht zowel binnen als buiten patio’s. In beide binnenpatio’s werd ook groen voorzien dat een eindpunt kon vormen van de zichtassen die door de woning liepen.

Opdrachtgever

Privé

Locatie

Wielsbeke

Fase

Ontwerp (stopgezet)

Budget

1.000.000,00 € (excl. BTW)

Team

Thibault Florin
Frédéric Rosier

Men betreedt de woning via een eerste buitenpatio die toch groen binnen trekt in de woning, maar deze wel afsluit dan de drukkere steenweg aan de voorzijde van de woning. Eens binnen heeft men een zichtas die centraal door de woning loopt en in het verlengde van het zwembad ligt en een uitzicht geeft op de prachtige tuin. Aan de linkerzijde van de woning liggen de meer publieke vertrekken zoals leef en eetruimte met in de meest oostelijke hoek de keuken die in de ochtend het meeste licht trek. Aan de rechterkant van de woning liggen de private vertrekken met de slaap- en badkamers. Beide zijden kunnen meer of minder privacy creëren door het verschuiven van de wanden.

Grondplan gelijkvloerse verdieping - ontwerpvoorstel 1

Grondplan gelijkvloerse verdieping - ontwerpvoorstel 2